Skip to content Skip to footer

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel terapi, cinsel sorunlar yaşayan birey ya da çiftlere cinsellik, cinsel sorunlar ve bu sorunların tedavisiyle ilgili eğitim almış psikiyatrist ve klinik psikologlar tarafından uygulanan bir psikoterapi yöntemidir.

Cinsel sorunlar bütüncül bir şekilde ele alınarak tıbbi, psikolojik, sosyal, ilişkisel ve kişisel faktörlerin cinsel sorunlardaki rolünü anlamayı hedefler.

Görsel: BBC Three/Vicky Leta

Çalışma Alanları

Cinsel terapinin kapsamı, bireylerin kişisel hedeflerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmekle birlikte cinsel terapide tedavinin konusu olan cinsel işlev bozuklukları şunlardır;

  • Vajinismus
  • Erken boşalma
  • Sertleşme bozukluğu
  • Disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki)
  • Kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu
  • Kadında uyarılma bozukluğu
  • Kadın ve erkekte orgazm bozukluğu

Aynı zamanda, cinsel travma, cinsel kimlik ve cinsel yönelim, cinsellikle ilgili bilgi, eğitim ve deneyim yetersizliğinden kaynaklanan cinsel sorunlar da cinsel terapinin  çalışma konusu olabilmektedir.

Terapi Süreci ve Sonlandırma

Tedavinin başarısını daha da arttırdığı için öncelikle cinsel terapiye başvuran kişinin varsa cinsel partneri ile birlikte terapiye başlaması önerilir. Terapi süreci, sorunun hangi alanda olduğunun belirlenmesi amacıyla derinlemesine bir  değerlendirme aşamasıyla başlar. Her iki partnerle ayrı ayrı görüşülerek, kişisel öykü, cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorun belirlendikten sonra çift ile birlikte tedavinin hedefleri belirlenir ve soruna yönelik özelleştirilmiş bir tedavi planı ve terapi çerçevesi (görüşme sıklığı, süresi, ödeme, tedavi ilkeleri gibi) oluşturulur.

Cinsel anatomi ve fizyoloji, cinsel yanıt döngülerinin işleyişi ve cinsellik kavramıyla ilgili bilgiler tedavi içerisinde anlatılır. Tedavi süreci soruna yönelik çeşitli ödev ve egzersizler ile ilerler. 

Sorunun tam olarak düzelmesiyle birlikte terapi sonlandırılır.

Cinsel sorun organik bir nedenden kaynaklanmakta ise, tedavisinin soruna bağlı olarak ilgili branştaki uzman hekim (ürolog, kadın hastalıkları doğum ve uzmanı ya da psikiyatrist) tarafından yapılması, gerekli görüldüğü durumlarda psikoterapi ile desteklenmesi gerekir.